zamki_drzrwi_przednich i oświetlenie wnętrza

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • larson
    Classic
    • 2004
    • 36

Zamieszczone przez Maicroft
    a antyradar tylko wtedy wyczuwaja zagrozenie
    Chyba, że kolega Venom22 ma jammer'a na pokładzie, wówczas to inna bajka...
    Mnie się kilka razy udało na samym anty wygrać starcie bezpośrednie, ale przez to jestem coraz bardziej nerwowy i mam takie tricki czy cóś... :wink:
    Ale czasami się przydaje, choćby do sprawdzania czy skrzynka działa, którą właśnie się minęło :diabelski_usmiech
    CB ruleZZzz
  • lukas_78
    Ambiente
    • 2004
    • 148

hejo!

Początkowo zauwazylem jak po otwarciu drzwi od strony kierowcy niewłącza się oświetlenie wnętrza mojej octavki, postanowiłem , że nie będę tego naprawiał na potwornych mrozach po prostu to jakoś przeżyję.

Po dwóch dniach zauważyłem że drzwi przednie od strony pasażera momimo iż są zamknięte, świeci się w nich lampka u spodu (czerwono - biała), a na szafie wyświetla się znaczek sygnalizujący otwarte drzwi. Po kilku probach otwierania i zamykania drzwi lampka nie gaśnie.

Dzisiaj wybrałem sie do serwisu Skody i okazało się że krańcówki wyłączników drzwi stanowią intergralną część zamka.

Więc reasumując aby usunąć usterke w dwóch drzwiach musze kupić 2 zamki za ok 800 zł. (cena serwisowa) lub ok. 600 zł (cena poza serwisem)

Czy ktoś to z was przerabiał?

Jest możliwość usunięcia usterki bez takich kosztów !!! :roll:
    Spoko loko lusi sponton

Komentarz

• Bonus
      Ambiente
      • 2005
      • 249

Słyszałem ostatnio jakomś nowine że octavia ma czujnik zamknęcia dzwi jakieś magnetyczne (co za nowoczesnośc).
      Czy "mechanicy/serwisanci/fachowcy" z ASO grzebali przy tym czy z pamięci stwierdzi usterke?
      Może to tylko mróz.
      To właściwie oświetlenie wnętrza powinno świecić się cały czas a nie sie nie świecić skoro drzwi od strony pasażera są niby to nie zamknięte.

Komentarz

• KLOCek
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 411

zaobserwowałem to raz u siebie tej zimy, gdy auto stało na dworku od 13 do 24. Pomyślałem, że Octavia się przeziębiła i chowam ją do domku (garażu)

Komentarz

• Jacek Nowak
          Rider
          • 2005
          • 390

u mojej tesciowej stalo sie tak samo, jak otwierala dzwi to nie zaswiecaly sie lampki w podsufitce -i serwis zlecila wymiane zamka.Po wymianie wszystko gra :szeroki_usmiech
          Skoda Octavia 19-TDI Elegance 136/304NM

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Sadze, ze zamarzlo i tyle. Zaczac od polewania zamka WD-40 w tej czesci, gdzie wchodzi ten bolec. Sama lampke mozna odlaczyc, zeby nie meczyla akumulatora i wrocic do tego jak sie ociepli. Lecz w moim przypadku zaraz zaczal by wyc alarm, jak sa ktores drzwi nie domkniete
            Spritmonitor.de

Komentarz

• huwe
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2005
              • 976

wsadzić autko do ciepłego pomieszczenia, porządnie wysuszyć zameczki - strumień ciepłego powietrza na mechaniazm , a potem jakaś lekka oliwa do środeczka. U znajomego dało się zreanimować stycznik w mechaniźmie zamka - nie załączało mu oświetlenia. więc może przed zakupem nowych wizyta w dobrym warsztacie- tam gdzie naprawiają , a nie wymieniają( a to znaczna różnica).
              Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• KLOCek
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 411

słusznie!

Mi w Vito chciali wymienić cały sterownik klimatyzacji, bo klima nie trzymała temperatury za 1100zł (netto). Jeden z uważanych za najlepszych elektryków we Wrocławiu fachowiec wziął powierze w sprayu z cieńką rurka, przedmuchał czujnik i skasował 10zł. 1100netto a 10zł brutto - jest różnica

Komentarz

• edi
                  Classic
                  • 2006
                  • 21

Re: zamki_drzrwi_przednich i oświetlenie wnętrza

Zamieszczone przez lukas_78
                  hejo!

Początkowo zauwazylem jak po otwarciu drzwi od strony kierowcy niewłącza się oświetlenie wnętrza mojej octavki, postanowiłem , że nie będę tego naprawiał na potwornych mrozach po prostu to jakoś przeżyję.

Po dwóch dniach zauważyłem że drzwi przednie od strony pasażera momimo iż są zamknięte, świeci się w nich lampka u spodu (czerwono - biała), a na szafie wyświetla się znaczek sygnalizujący otwarte drzwi. Po kilku probach otwierania i zamykania drzwi lampka nie gaśnie.

Dzisiaj wybrałem sie do serwisu Skody i okazało się że krańcówki wyłączników drzwi stanowią intergralną część zamka.

Więc reasumując aby usunąć usterke w dwóch drzwiach musze kupić 2 zamki za ok 800 zł. (cena serwisowa) lub ok. 600 zł (cena poza serwisem)

Czy ktoś to z was przerabiał?

Jest możliwość usunięcia usterki bez takich kosztów !!! :roll:
                  właśnie to przerabiam koszt około 9zł

[ Dodano: Czw 01 Lut, 07 19:59 ]
                  szukałem na forum i nie znalazłem takiego właśnie rozwiązania więc postanowiłem podzielić się kilkoma uwagami na temat mikroprzełąznika cktóry jak wynika nie tylko z tego forum dość często się psuje.Serwis-oczywiście wymienia zamek (sprawdziłem,koszt :shock.Wyjąłem zamek (dzięki forum poszło dość sprawnie),wiedziałem czego szukam i zalazłem.w skodzie jest prawie taki sam jak
                  V4NSUL,
                  można go kupić https://www.distrelec.com/ishopWebFr...ries/is/1.html

ja kupiłem za 9,38zł
                  V4NCT7 tutaj.

Mikroprzełąznik przymocowany jest do zamka na kołki z plasiku wiec jest mały problem z mocowaniem ale można z tym sobie poradzić.
                  Teraz wiem "po fakcie" że można wymienić samą górną cześć gdzie mieści się włącznik są identyczne a własnie ten "dynks" ulega uszkodzeniu przynajmniej w moim przypadku.
                  Załączone pliki

Komentarz

• nico21
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 2640
                    • Volkswagen

edi, taki styczniki sa w zamku fabrycznie czy to jest jakis zamiennik?? gdzie to kupiłes ??

[ Dodano: Czw 01 Lut, 07 20:03 ]
                    o widze ze w czasie kiedy pisałem posta ty dopisałes reszte
                    DACAR.team

Komentarz

• edi
                      Classic
                      • 2006
                      • 21

Zamieszczone przez nico21
                      edi, taki styczniki sa w zamku fabrycznie czy to jest jakis zamiennik?? gdzie to kupiłes ??

[ Dodano: Czw 01 Lut, 07 20:03 ]
                      o widze ze w czasie kiedy pisałem posta ty dopisałes reszte
                      producent jest ten sam nie wiem czy V4NSUL ma kołki do zamocowania bo V4NCT7 nie i musiałem odciąć od starego (bo zdążyłem zniszczyć to dolną część ) i przykleiłem.
                      Załączone pliki

Komentarz

• ZYBI68
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 697
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

He masz u mnie ja mam dwa do wymiany . I co wystarczy zmienic tylko ta gorna czesc bez kombinacji
                        Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• edi
                          Classic
                          • 2006
                          • 21

Zamieszczone przez ZYBI68
                          He masz u mnie ja mam dwa do wymiany . I co wystarczy zmienic tylko ta gorna czesc bez kombinacji
                          jak dasz radę bo ja najpierw odciąłem go (przewody przy obudowie :evil: ) a następnie zacząłem go szukać.No i dzisiaj otrzymałem dlatego tak sądzę bo góra pasuje do siebie!!
                          Musisz to sam sprawdzić.

Komentarz

• ===Tomy===
                            Rider
                            • 2006
                            • 552

Re: zamki_drzrwi_przednich i oświetlenie wnętrza

Edi - > to konkretnie, który kupić?
                            Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                            Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                            Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• nico21
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 2640
                              • Volkswagen

jak kupisz szt tego i 2szt tego to przeciez sie nic nie stanie. :P Ja tak bym kupil i dopasował odpowiedniejszy
                              DACAR.team

Komentarz

• edi
                                Classic
                                • 2006
                                • 21

jeszcze jeden adres gdzie można to kupić

Komentarz

Pracuję...